Stappen naar NIS-2 Compliance: Een Handleiding voor Bedrijven
In onze vorige blog hebben we de aankomende NIS-2 richtlijn een deel besproken en de implicaties daarvan voor bedrijven in heel Europa. Terwijl de deadline van 2024 nadert, is het tijd om te kijken naar de praktische stappen die uw bedrijf kan nemen om NIS-2 compliant te worden.
De NIS-2 richtlijn is een belangrijke stap voorwaarts in de cyberbeveiliging van de Europese Unie. Deze nieuwe richtlijn, die een upgrade is van de originele NIS-1, verbreedt de reikwijdte en omvat een groter aantal sectoren. Het doel is om beter in te spelen op de steeds veranderende cyberdreigingen en de digitale veiligheid van de EU te waarborgen.
De richtlijn stelt strenge eisen aan bedrijven. Maar met de juiste aanpak en strategie is het zeker haalbaar. Het gaat om de juiste balans te vinden tussen de wettelijke eisen en de technologische mogelijkheden.
Aan de wettelijke kant gaat het om het opzetten en handhaven van processen en procedures die voldoen aan de eisen van de NIS-2. Dit kan gaan over hoe uw bedrijf gegevens beveiligd, of hoe u cyberdreigingen identificeert, hoe u incidenten rapporteert. Het kan ook gaan om het implementeren van passende beveiligingsmaatregelen en het opzetten van een sterk crisismanagementplan.
Aan de harde IT kant moet u de juiste tools en oplossingen vinden die deze processen ondersteunen. Voor NIS-2 kan dit betekenen dat u geavanceerde cybersecurity tools gebruikt, zoals firewalls, intrusion detection systems en encryptie technologieën. Het kan ook gaan om het gebruik van cloud-gebaseerde oplossingen, zoals Microsoft Azure, die een reeks ingebouwde beveiligings- en compliance tools bieden. Neem Azure Security Center, die kan helpen bij het identificeren en beheren van bedreigingen, of Azure Active Directory biedt een breed scala aan functionaliteiten, waaronder multifactor-authenticatie, Single Sign-On, en met Azure Key Vault kunt u uw eigen encryptiesleutels en andere geheimen beheren, waardoor u volledige controle heeft over uw gegevensbeveiliging.
Ook Samenwerken en Informatiedelen is belangrijk!
Wij begrijpen dat de NIS-2 richtlijn niet alleen gaat over individuele inspanningen, maar ook over samenwerking. Cyberdreigingen respecteren geen grenzen ze zijn net zo globaal als ons digitale landschap. Daarom is samenwerking essentieel, niet alleen binnen de grenzen van uw organisatie, maar ook daarbuiten.
Wij zullen u helpen navigeren door het netwerk van informatie-uitwisseling dat NIS-2 aanmoedigt.
Door bedrijven aan te moedigen informatie over cyberdreigingen en -incidenten te delen, kunnen we collectief sneller reageren en preventieve maatregelen nemen. Wij helpen u de balans te vinden tussen informatiedeling en privacy, zodat u kunt bijdragen aan een veiligere digitale omgeving zonder de vertrouwelijkheid van uw bedrijfsinformatie in gevaar te brengen.
Samenwerken betekent ook, samenwerken met uw eigen medewerkers.
Training and education are the key. Medewerkers moeten worden bijgebracht over cybersecurity. Zoals het regelmatig updaten van software, het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden, het niet openen van verdachte e-mails of bijlagen. Daarnaast moeten ze worden bijgebracht wat te doen in het geval van een cyberincident. Je zou denken dat dit allemaal vanzelfsprekend is in onze verbonden wereld, maar verrassend genoeg gaan deze simpele maar cruciale stappen nog vaak mis. Daarom is het cruciaal om een cultuur van bewustzijn rondom dit topic te creëren binnen uw bedrijf. Dit betekent dat uw medewerkers de risico’s en gevolgen van cyberaanvallen moeten begrijpen en weten hoe ze zichzelf en de organisatie kunnen beschermen. Dit staat allemaal centraal in de NIS-2 Regelgeving.
De Toekomst van Cyberbeveiliging in de EU
De implementatie van de NIS-2 is meer dan alleen het voldoen aan een regelgeving, het is een kans om uw cybersecurity te herzien en te versterken. Door de richtlijn te zien als een kans in plaats van een last, kunt u uw organisatie positioneren als een leider op het gebied van cybersecurity.
Wij helpen bedrijven navigeren door de NIS-2 richtlijn. We bieden advies en ondersteuning bij implementatie, van het begrijpen van de vereisten tot het selecteren van de juiste technologieën. Samen met onze betrouwbare partners kunnen we werken aan een veiligere digitale toekomst voor iedereen.
Het kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en de juiste partner aan uw zijde, is het zeker haalbaar. Neem vandaag nog contact op met Sekury om te ontdekken hoe we u kunnen helpen bij uw NIS-2 reis.
SEKURY | SAFE | SEAMLESS |CONNECTED
At Sekury, we build safe enviroments, design seamless solutions, and establish trusted connections.
Comments